Veivalgsanalyse Puljesprint

Med rundt 60 løpere som har lagt inn veivalg i SPAS har vi hatt data til å gjøre en grundig analyse av Puljesprinten. Fellesstart gjør at man må gjøre litt overordnete vurderinger i tillegg til å se på strekktidene. Om du vil se på hele løypen mens du leser analysen finner du den under "Kart og Resultater" - ellers anbefales det å ta en titt i SPAS (Herrer / Damer) mens man leser. Til høyre ser du første del av herreløypen.

Først teknikk - deretter veivalg
Puljesprinten var delt inn i to deler både for damer og herrer: Først en teknisk del som stor sett bestod av en sommerfugl - og deretter en del med veivalgs-fokus der to lange veivalgsstrekk var sentrale. 

I analysen nedenfor begynner vi med analyse av langstrekkene (som var de samme for herrer og damer), og tar deretter litt diskusjon av sommerfuglen.


(Trykk "Les mer" nedenfor for å lese hele analysen)

Langstrekk 1

Det første langstrekket er et komplekst strekk med mange alternativer som kom rett i etterkant av det tekniske området - det har dermed ikke vært mye tid til å detaljstudere strekket, selv om det kommer godt inn i løypen. Det var to formål med strekket: Det ene var å skape spredning - det andre var å skape tidsforskjeller ved at noen valgte veivalg der man tapte tid. Se strekket i SPAS: Herrer / Damer.
 • Om man først ser på spredningen, så ser man at det har vært en god spredning over de ulike variantene: Alle 6 variantene er valgt av minst 2 topp-løpere og de fleste variantene minst av 5-6 løpere.
 • Ut fra strekktidene tyder alt på at det raskeste alternativet her er F (som løypelegger hadde planlagt) men det var det tydeligvis ikke veldig enkelt å se, for av over 60 løpere som har lagt inn sitt veivalg her er det bare 3 (alle tre damer) som har tatt dette valget. Alle tre som valgte F hadde dette strekket som sitt klart beste strekk, med veldig høy relativt performance index. Det er litt lite statistikk til å anslå nøyaktig hvor mye raskere F er, men det ser ut til å kunne være 10-15 sekunder. Variant A, B og D ser ut til å være noenlunde like i tid, mens man må forvente å tape noe på å løpe rundt festningen (C og E). PS! Merk forøvrig at Alan Cherry har vunnet dette strekket med 14 sekunder i herre-klassen, men han har i skrivende stund ikke lagt inn sitt veivalg - det blir interessant å høre hvilken variant han valgte [Oppdatering: Cherry løp F]
 • Om vi ser på hvorfor F er raskere enn f.eks. A, så er årsaken at F bare er 20 meter lenger enn A over festningen - til gjengjeld unngår man stigning, svinger og trapper. 
 • Sammenligner man F med B, så er lengden ganske lik, men på B får man flere krappe svinger/hjørner og en trapp. 
 • Sammenligner vi F med D, så ser vi at D er betydelig kortere (70 meter), men det er mye trapper på D. Det er derfor vanskelig for løperen å vurdere om D er raskere/saktere enn F. Her må man ta en risiko-vurdering. 
 • At C og E er lenger er en ren lengde-vurdering på hvilken vei rundt festningen som er kortest (høyre). [Merk: Både Kvaal Østerbø og Boström løp E.]. 

Noen kommentarer fra løperne:
 • Kvaal Østerbø forteller på e-post: "-  Jeg rakk ikke vurdere strekket så nøye, pga intensivt orientering det meste av løpet frem til det, og vurderte egentlig kun helt høyre eller helt venstre. Murray var rett før meg på 9. post, og løp til høyre mens jeg tok venstre. Jeg klarte likevel såvidt å passere han på strekket siden han løp A og ikke F. [...] Så egentlig ikke eksakt hvor inngang var før jeg var inne i festningen, og tok ut veivalg til 12, men viste det skulle være en innngang et sted der. [...] Jeg og Mårten løp ikke 100% hele veien, da jeg brukte mye tid på å ta ut veivalget til 12. Jeg tipper D og F er ganske like, og 10 - 15 sek raskere enn A og E."
 • Boström kommenterer: "- Jeg lot Kvaal Østerbø ta seg av orienteringen på første langstrekk mens jeg leste inn slutten av løypen. Jeg hadde planlagt D, men tvilte da Kvaal Østerbø løp venstre rundt Thon Hotell."
 • Kristine Fjellanger (2. plass i damenes A-finale) gjorde følgende vurdering av strekket etter å ha valgt C (fra hennes kartarkiv): "- Et dårlig strekk som heldigvis ikke ble avgjørende. Ca 20 m etter 8. posten hadde jeg bestemt meg for et høyreveivalg gjennom det smale gule området nørdøst for festningen. Men på vei nedover bakken ble jeg usikker på om inngangen ved 9. post var sperret. Vet jo egentlig at man kan krysse den tykke svarte streken når det er tegnet en undergang, men ble usikker nok til at jeg endret veivalget. Det beste er nok å løpe første halvdel av strekket som jeg gjorde og så krysse over til den andre inngangen, men heldigvis gjorde ingen av finaleløperne det. Mari som var først på høyreveivalget og Galina som var først til venstre var likt på 9. Jeg var ca 20 m bak etter å ha lest strekket til 11. nøye inne på festningen."
En forslått vurdering på dette strekket for å eliminere seg frem til beste veivalg (i fart):
 1. Først identifisere alle variantene.
 2. Ren lengde-vurdering. Her kan man eliminere E og C og står igjen med 3 varianter
 3. Vurdere A versus F: A har mer stigning, trapper og svinger på samme lengde. A kan elimineres vekk.
 4. Vi står nå redusert det komplekse veivalgs-problemet ned til et valg mellom D og F. D er betydelig kortere med mye trapper. Her må det gjøres en risiko-vurdering (ref. Mårten Boström sine innspill på paneldebatten lørdag kveld). Hvor mye trapp tilsvarer 60 meter ekstra?  Boström valgte faktisk E, til tross for sine sterke motstand mot trapper.  
Har du innspill til analysen? Legg gjerne inn en kommentar nedenfor.

Langstrekk 2
Det andre langstrekket så ut til å ha en litt for klar "beste løsning" (se strekket i SPAS: Herrer / Damer). Blant herrene valgte litt over halvparten variant A (kortest og i tillegg uten trapper og med få krappe svinger) - men alle toppløperne blant herrene valgte A. På damesiden var det enda flere som valgt rett: Nesten alle dameløperne valgte A. Fordi det er lite tider å lage statistikk på blir det også noe vanskeligere å vurdere hvor mye man taper på de andre variantene - men det kan se ut som om det er 10-12 sekunder på B mens en ren lengde/trapp-vurdering gir et noe større anslag på D/E.

Det er flere grunner til at så mange velger riktig her. Løperne har nå hatt bedre tid til å gjøre en skikkelig vurdering enn på det første langstrekket. Man kan også komme frem til riktig valg med nesten en ren lengde-vurdering. Siden strekket ligner litt på det man har løpt nedover er man også klar over noen av utfordringene. I tillegg er det gjerne mer fristende å velge venstre på grunn av sperringene på høyre-varianten.

Ser vi på evaluerings-prossessen, så kan den være som følger:
 1. A mot B: Tilsvarende som vurderingen på vei nedover - B har for mye stigning og trapper. En grunn til at ingen velger B kan være at en del løp B nedover og nå har "kjent på kroppen" at det tar tid med trapper/svinger.
 2. A mot C: Ren lengde-vurdering (i tillegg til trapper på C) - dette er en lett lengde-vurdering å gjør som de fleste ser med lite øvelse.
 3. A mot D: Ren lengde-vurdering (i tillegg til noe trapp på D). Dette er en litt mer kompleks lengde-vurdering siden strekket er langt, men med en del øvelse burde dette være mulig å få til.
 4. A mot E. Ren lengde-vurdering (i tillegg mye trapp på E). 

Herrer strekk 1-2Selv om gjennomføring var det viktigste i sommerfuglen, var det også en del veivalg her - men de store tidsforskjellene var ikke forventet å komme fra veivalg men fra dårlig/god gjennomføring.

Et av de interessante strekkene i sommerfuglen er strekk 1-2 (for dem som hadde den sørligste vingen først er dette strekk 4-5). Dette er et intensivt kartlesnings-strekk (se strekket i SPAS) med 3-4 mulige alternativer - og en ekstra sperring midt på strekket for å gjøre det mer interessant. De ulike variantene er noenlunde like i lengde, selv om øyet kan bli lurt til å tro at B eller C er noe kortere enn A. Merk at det også finnes en variant E som følger B/D ned trappen, og deretter går til høyre og inn på A-veivalget (denne manglet dessverre i SPAS).

Variant A (og E) gir mindre kartlesning, færre krappe svinger og færre trapper (selv om E har noe mer trapper enn A). A/E er nok beste veivalg her. Ut fra strekktidene estimeres A/E til å være 5-8 sekunder raskere enn venstre-veivalgene.


Herrer strekk 2-3 / Damer strekk 2-3
Et krevende kartlesnings-strekk - forsterket av de mange veivalgsalternativene og at det er fysisk tungt (se strekket i SPAS for herrer og for damer).  De fleste med gode tider på strekket har valgt C (som er kortest) - men det er også mulig å løpe relativt bra på B-varianten (Øystein Kvaal Østerbø). En god del har også løpt noe som ligger midt mellom B og C - eller bommet på B-varianten ved å prøve seg på å krysse den kunstige sperringen. Mange løpere taper mye tid på dette strekket - bare 3 herrer (de tre beste i A-finalen) er innenfor 15 sekunder bak bestetiden til Murray Strain. To av A-finaleløperne blant herrene (Høye og Runesson) taper nesten halvminuttet (muligens på grunn av fokus-problemer etter tidligere bom?). Hos damene vinner Vinogradova strekket med 12 sekunder.


Herrer strekk 5-6
Strekket til 6. post er det første strekket i sommerfuglen for dem som begynte med den sørlige vingen (se strekket i SPAS). Dette strekket er ikke så krevende veivalgsmessig i seg selv, men vi tar det med her fordi det er store tidsforskjeller her  - spesielt i herrenes A-finale. De tre som begynte med den sørlige vingen (Høye, Runesson, Pedersli) har alle tapt mellom 50 og 55 sekunder til beste strekktid her - og tapte med det kampen om seieren allerede til sin andre post. Vi skal prøve å få litt mer informasjon om hva som egentlig skjedde her - ingen av de tre har forøvrig lagt inn sine veivalg i SPAS så langt.

Alle innspill mottas med takk - bruk gjerne kommentarfeltet!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar